Publicat de: † Parohia Ortodoxă Română Centrul Vechi - Vulcan | septembrie 8, 2012

Lumină din Lumină • Nr.11 • Septembrie 2012

A apărut, cu sprijinul AC Semn, nr. 11 (An III, Septembrie 2012)

al ziarului Lumină din Lumină. Descarcă/citește .pdf [lumina din lumina 11]

CENTRUL CREŞTIN ORTODOX PENTRU COPII ŞI TINERET „AXION ESTIN”

Cu ajutorul lui Dumnezeu, după punerea pietrei de temelie la un nou locaş de cult în Municipiul Vulcan, am reuşit ridicarea paraclisului cu hramul „Sfinţii Români”. Un loc în care Dumnezeu rânduie ca în fiecare duminică şi sărbătoare spaţiul să fie neîncăpător,mulţime de credincioşi ne calcă pragul ,pentru a trăi în comuniune cu Hristos.

Deoarece gândul meu ca preot priveşte spre viitor şi trăind cu nădejdea în ajutorul Maicii Domnului, care ne este ocrotitoare şi ajutătoare în munca de construcţie a bisericii mari cu hramul Naşterea Maicii Domnului, dorim înfiinţarea pe lângă biserica noastră a unui Centru creștin pentru copii și tineret – “AXION ESTIN”.

De ce am numit acest aşezământ Axion Estin? În drumurile mele către Muntele Athos, acolo unde Maica Domnului este ocrotitoarea vieţuitorilor din Sfântul Munte, în biserica Protaton am văzut sfânta icoană Axioniţa – Maica Domnului cu doi îngeri care-i ţin coroana. Axionita sau „Axion Estin” pe greceşte înseamnă “Cuvine-se cu adevărat” sau “Vrednică eşti”. Astfel ne punem sub acoperământul şi ocrotirea Maicii Domnului şi nădăjduim în sprijinul şi ajutorul Maicii Domnului faţă de lucrarea de îndrumare şi formare a tineretului cel rătăcit uneori în zbuciumul vremurilor care le trăim.

Călăuziţi de gândul că tânărul zilelor noastre are nevoie mai mult ca oricând de modele de viaţă creştină, de hrană spirituală, de un loc unde să se formeze ca om, ne-am propus înfiinţarea acestui centru creştin ortodox.

Activităţile centrului se vor adresa copiilor şi tinerilor până în 18 ani, iar pe termen lung ne propunem un program de activităţi cât mai variat, care să corespundă categoriilor de vârstă, nevoi şi înclinaţii diverse, având ca obiective:

-cunoaşterea învăţăturii de credinţă ortodoxă şi a vieţii liturgice a Bisericii prin cateheză, lecturi din Sfânta Scriptură şi vieţile sfinţilor, rugăciuni şi cântări bisericeşti în cadru liturgic, pelerinaje la mânăstiri şi lăcaşe de cult din spaţiul orthodox;

-cultivarea unor tradiţii româneşti autentice: colindul, portul tradiţional, arta populară (icoana pe sticlă, ouă încondeiate,crestături în lemn);

-cunoaşterea istoriei naţionale şi universale prin lecturi, vizionări de filme documentare, vizite la muzee şi monumente istorice;

-cunoaşterea şi ocrotirea naturii prin participarea la excursii, tabere de odihnă şi instruire, expoziţii de fotografie        ;

-dezvoltarea limbajului şi a creativităţii prin cercuri de lectură (basme populare şi culte, legende, povestiri etc.), cu discuţii pe marginea lecturii şi activităţi de dezvoltare a gândirii şi exprimării creative;

-cultivarea sensibilităţii artistice şi a gustului pentru poezie, teatru, muzică, arte plastice (pictură, grafică), cu organizarea de expoziţii.

Pentru buna desfăşurare a acţiunilor noastre vom înfiinţa cinci cercuri de activităţi:

-Cerc de pictură religioasă.

-Cerc de păstrare şi promovare a tradiţiilor locale din zona momârlanilor.

-Cerc catehetic şi de exegeză biblică.

-Cerc de muzică şi poezie religioasă.

-Cerc de istoria românilor şi istoria religiilor.

La realizarea acestui proiect beneficiez de sprijinul Primăriei Municipiului Vulcan, de profesori care vor participa pe bază de voluntariat la activităţile centrului şi de resursele parohiei. Dorim să dotăm centrul cu material didactic adecvat, biblie pe fiecare masă de studiu, mobilier, video proiector, iar pentru transportul tinerilor pe cei 7 km din oraş până în Dealul Babii, precum şi pentru diferite excursii cu tinerii, cu binecuvântarea Sfintei Episcopii dorim să achiziţionăm un microbuz 8+1 locuri care să fie înmatriculat pe parohie.

Activităţile cu tinerii se vor desfăşura câte 2 ore pe zi, fiind programat în fiecare zi un cerc, de luni până vineri.

Toţi cei care vor să se implice în acest proiect, precum şi pentru înscrierea copiilor la cercurile prezentate ataşăm aici datele parohiei noastre: PAROHIA ORTODOXĂ VULCAN CENTRUL VECHI, cu sediul în Vulcan, B-dul Mihai Viteazu, Nr.24, Bl 17, Sc E,  Ap. 3, jud. Hunedoara, Telefon: 0762/606.125 Cod Fiscal-25852180, Cont bancar – RO92BRDE220SV39726772200.

 

Preot Mănăsuc Zgîrcea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: